Het Airborne Museum ligt in Sainte-Mère-Eglise in de Manche. De plek richt zich met name op Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de soldaten die bij D-Day betrokken waren. U kunt ze volgen vanaf de voorbereidingen van D-Day tot aan de herovering van de vrijheid door de geallieerden. Het Airborne Museum bevindt zich pal tegenover de klokkentoren waar John Steele, een Amerikaanse parachutist in de Tweede Wereldoorlog, aan bleef hangen in de nacht van 5 op 6 juni 1944.

Het Airborne Museum ligt vlak bij Utah Beach, een van de Invasiestranden. Het is in Europa het grootste museum over de Amerikaanse parachutisten en hun indrukwekkende verhalen. In het Airborne Museum neemt u een duik in de geschiedenis. U staat tussen echte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog, zoals een WACO zweefvliegtuig of de C-47, historisch gezien zeer belangrijke museumstukken die een indringend beeld geven van de oorlog 1939-1945 en de Invasie.

Het Airborne Museum vertelt niet alleen over de geschiedenis van de parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar laat u ook een aantal belangrijke evenementen meebeleven.  U begrijpt zo beter wat de Amerikaanse parachutisten hebben meegemaakt.

Een duik in de geschiedenis met een interactieve tablet

Naast de klassieke rondleiding door het museum, kunt u ook gebruikmaken van de HistoPad. Dat is een tablet die u – met behulp van levensechte animaties – meeneemt naar het hart van de Invasie en naar enkele belangrijkste gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Aan de hand van wetenschappelijk getoetste reconstructies, maakt u een reis door de tijd. U ziet de hevige gevechten tijdens de Invasie in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast kunt u sommige voorwerpen zelf bedienen, zoals oud materieel of virtuele wapens. Zo begrijpt u beter hoe ze werken.

Een bezoek aan het Airborne Museum

U kunt het Airborne Museum op eigen gelegenheid bezoeken of met een gids: alleen of in een groep. De tarieven zijn afhankelijk van het aantal personen. Het is belangrijk om te weten dat u een rondleiding altijd vooraf moet reserveren. De kaartverkoop gaat 1 uur voor sluitingstijd dicht.

Het Airborne Museum is dagelijks open, van maandag tot en met zondag. Het is in december en januari buiten de schoolvakanties gesloten. Belangrijk: het museum is ook gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari. De openingstijden variëren door het jaar heen. U vindt alle actuele informatie terug op de pagina Toegang en tarieven van het museum.

Wat is er te doen in de buurt van het museum?

In de buurt van het Airborne Museum zijn tal van interessante bezienswaardigheden. Als u meer wilt weten over de Tweede Wereldoorlog kunt u bijvoorbeeld naar de Invasiestranden zoals: Utah Beach of Omaha Beach. Ook zit u vlak bij verschillende bijzondere toeristische trekpleisters, zoals de Mont Saint-Michel, Granville of Barfleur.

Sainte-Mère-Eglise is helemaal ingericht op bezoekers die geïnteresseerd zijn in de oorlog. Zo vindt u in de stad materieel uit de Tweede Wereldoorlog en staan er op verschillende plekken extra informatieborden van het Airborne Museum.