Utah Beach is – naast Omaha Beach, Sword Beach, Juno Beach en Gold Beach – een van de Invasiestranden. Het strand heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog een bijzondere rol gespeeld.

Tijdens die oorlog is Europe zwaar getroffen, maar ook Japan en de Verenigde Staten waren bij de strijd betrokken. Utah Beach is toegevoegd aan de oorspronkelijke Invasieplannen op verzoek van generaal Montgomery. De reden: vanuit hier moest het makkelijker worden om Cherbourg te veroveren. Utah Beach was dan ook, met Sainte-Mère-Eglise, een van de zones waar de luchtlandingstroepen als eerste moesten landen. Sainte-Mère-Eglise lag op een sleutelpositie, het was een belangrijk knooppunt voor de bevoorrading van de Duitsers en dus een belangrijk strategisch doel. Juist hier moest de Invasie slagen.

Waarom naar het Airborne Museum?

Het Airborne Museum is het grootste Europese museum dat gewijd is aan de Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek aan het Airborne Museum geeft u inzicht in de acties van de Amerikaanse parachutisten tijdens de Tweede Wereldoorlog. U begrijpt beter wat er bij de verovering van Sainte-Mère-Eglise op het spel stond en u beleeft de belangrijkste gebeurtenissen mee tijdens het droppen van de soldaten: u volgt hun reis per vliegtuig naar het front, hun landing in Sainte-Mère-Eglise en hun gevechten tussen de hagen.

Het Airborne Museum maakt indruk met verschillende geweldige historische museumstukken. Tijdens het bezoek komt u bijvoorbeeld naast een echt WACO zweefvliegtuig te staan. U kunt zelfs even naar binnen om de soldaten te bekijken vlak voor het vliegtuig zal opstijgen. In het C-47 Gebouw ziet u een C-47 vliegtuig. Dat werd op 6 juni 1944 ingezet voor het droppen van de Amerikaanse parachutisten. Het vliegtuig heeft tijdens de oorlog ook nog andere missies uitgevoerd, zoals zweefvliegtuigen slepen of gewonden vervoeren.

HistoPad Airborne Musem World war II museumHet Airborne Museum bezoeken

U kunt het Airborne Museum met een gids bezoeken of op eigen gelegenheid. Bij een rondleiding met een gids bestaat de groep uit ongeveer 20 personen, vooraf reserveren is verplicht. Het Airborne Museum is bijzonder gunstig gelegen: bij Utah Beach, Omaha Beach, de Mont Saint-Michel en andere toeristische bestemmingen zoals Barfleur of Cherbourg. Naast het Airborne Museum zijn er in de buurt nog veel meer historische plekken die een rol hebben gespeeld tijdens de oorlog van 1939-1945. Daarnaast kunt u zich verdiepen in de Middeleeuwen (met het tapijt van Bayeux) of de Oudheid (met Vieux la Romaine)…